Stichting Molen Nooitgedacht

Aad Vrijhof

Aad Vrijhof (schilder & schrijver)

Molen "Nooitgedacht"

Nieuw-Amsterdam/Veenoord[1]

 

Het is in 1916, nadat eerder een tweetal molens door brand ten onder is gegaan, dat de molen "Nooitgedacht" verrees aan de rand van het dorpje Veenoord aan de Hoogeveensche Vaart. Een molen met een bijna honderd jarige historie.

 

Het geslacht Van Aalst heeft decennia lang de molens draaiende gehouden en vele zakken graan tot meel gemalen. Nadat eerder Bernardus van Aalst en later zijn weduwe Johanna Sibon de eerdere (reeds verbrande) molens lieten draaien, was het Johannes van Aalst die de huidige molen door de wind zijn werk liet verrichten.

 

Johannes en zijn vrouw Marchien Uneken die respectievelijk in 1934 en 1940 overleden liggen op nog geen 100 meter van de molen begraven. Hun zoon Benardus Hermannus zette het werk voort. Echter aangezien hij vier dochters kreeg was er dus geen opvolger voor deze molen.

 

In zijn brief van 25 maart 1950 schreef hij:

"Onze molen is nu de enige nog dagelijks in bedrijf zijnde windmolen in Zuidoost Drenthe".

Het ging niet meer in het molenbedrijf en bovendien liet zijn gezondheid te wensen over. En zo komt het bericht op 8 mei 1952 dat hij er mee stopt:

"Met ingang van 1 juni ga ik mijn windmolen overdragen aan de Coöp. Vereniging Aan- en Verkoop alhier".

Aad Vrijhof heeft de molen "Nooitgedacht" op pointillistische wijze op doek gebracht. 

(pointillisme: een schildertechniek uit de 19e eeuw, op de wijze van stipjes of streepjes)

 

Een doorkijkje van overhangende berkentakken en twijgen aan de overkant van de Hoogeveensche Vaart geeft het schilderij diepte. Door de heldere lichtblauwe lucht lijkt het of het schilderij licht uitstraalt.  

De molen, geplaagd door de omliggende gebouwen en andere obstakels, staat vier in het Drentse landschap. De brug die toegang geeft tot de haven achter de molen vormt een kameraadschappelijk geheel.

 

De molen en brug zijn tot in lengte van jaren met elkaar verbonden. Vele inwoners van het Tweelingdorp Nieuw-Amsterdam/Veenoord staan dagelijks oog in oog met dit historisch bouwwerk. Een bouwwerk dat met recht verdient "Ambassadeur van Nederland" te worden genoemd.   

 

[1] http://www.aadvrijhof.nl/home/5